Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Ваш родич у біді - потрібна допомога»: поради від поліції як не стати жертвою шахраїв
Опубліковано 19 квітня 2024 року о 10:53

Ця схема одна із найпоширеніших видів шахрайства, на гачок якого найчастіше потрапляють люди старшого віку.

Вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого.▪️Шахраї дзвонять на мобільний і починають словесну атаку.

Розпитують, чи є син/дочка (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то «голос» представляється лікарем чи працівником правоохоронного органу й повідомляє, що ваш "родич" потрапив у біду, наприклад, у ДТП, і швидко потрібні гроші на операцію тощо.

Якщо людина нервує та підтримує бесіду, зловмисник тріумфує - жертва «на гачку». Аферисти не дають жертві вийти зі стресової ситуації, ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти "родичеві" і слухняно виконують поради «доброго» посередника. Зазвичай шахраї просять не припиняти розмову і не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити рідним і з'ясувати справжню картину. А інколи міняють голос і представляються родичами.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, поліцейські Миколаївщини радять – якщо вам телефонують невідомі та вимагають гроші, дотримуйтеся наступного алгоритму дій:

-насамперед, не панікуйте, а спокійно з’ясуйте, в якому саме відділенні поліції чи в якій саме лікарні перебуває ваш родич, уточніть його ім’я та по батькові чи дату народження – як правило, вже на цьому етапі шахраї розуміють, що їх викрито, адже такою інформацією вони не володіють;

-не повідомляйте співрозмовнику жодної інформації про себе чи родичів – не називайте імен, не вказуйте свою адресу проживання;

-якнайшвидше перевірте отриману інформацію, зателефонувавши безпосередньо людині, про яку йдеться;

-у жодному разі не перераховуйте і не передавайте кошти невідомим особам.

Шановні громадяни, пам’ятайте головне правило - будь-яку інформацію, яку ви отримуєте від невідомих співбесідників, потрібно обов’язково перевіряти!

▪️Якщо відносно вас скоєно злочин, одразу зверніться до найближчого територіального відділення поліції або телефонуйте на спецлінію 102.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux