Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Вам телефонують із банку»: поліцейські Миколаївщини закликають громадян не нехтувати платіжною безпекою
Опубліковано 21 травня 2024 року о 15:01

Минулої доби жителі Миколаєва та Первомайська перерахували шахраям майже 700 тисяч гривень. Нині правоохоронці проводять досудові розслідування за розпочатими кримінальними провадженнями та встановлюються особи зловмисників.

Вчора, 20 травня, до поліцейських відділень звернулись двоє миколаївців із повідомленнями, що стали жертвами шахрайських дій. Зі слів потерпілих, їм телефонували незнайомці, які представлялись працівниками банківських установ, та під приводом «захисту рахунків» заявники перерахували шахраям 394 тисячі 320 гривень.

Того ж дня стало відомо, що аферисти ошукали і мешканця Первомайська. Потерпілий у соціальній мережі зареєструвався в одній з компаній, де начебто за допомогою штучного інтелекту можливо заробляти кошти. Протягом місяця громадянин, начебто для заробітку, неодноразово перераховував аферистам від 1000 до 50 тисяч гривень. Однак, коли спробував отримати дивіденди, представник фіктивного власника повідомив, що це поки неможливо. Сума збитків, які зазнав потерпілий, склала 300 тисяч гривень.

За кожним фактом слідчими відділеннями підрозділів поліції розпочаті кримінальні провадження за ознаками ч. 4 ст. 190 КК України «Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки», санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Щоб не стати жертвою шахраїв, поліція Миколаївщини рекомендує:

- для спілкування із представниками банку мати окрему сім-картку та не розголошувати свій фінансовий номер телефону;

- не слід використовувати фінансовий номер телефону для реєстрації акаунтів у соціальних мережах та для авторизації в інших системах;

- не зазначати фінансовий номер у якості контактного в інтернеті та не використовувати його для щоденного спілкування;

- для здійснення розрахунку та інших операцій використовувати лише офіційний застосунок банківської установи.

Якщо ви помітили підозрілу активність, негайно зателефонуйте до банку за номером, який зазначено на звороті вашої картки, заблокуйте рахунки та доступ до інтернет-банкінгу.

Шановні громадяни! Правоохоронці закликають вас бути обережними та обмежити спілкування з незнайомцями по телефону, якщо ж ви все ж стали жертвою шахрайських схем терміново звертайтесь до найближчого відділу поліції або телефонуйте 102.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux