Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
СТОП ШАХРАЙСТВО: поради поліції як не втратити свої заощадження
Опубліковано 21 червня 2024 року о 12:08

📌 Шахрайство – дуже поширений вид злочину, винахідливість злочинців не знає меж і нові способи позбавити людину її грошей чи майна виникають постійно.

Шахраї діють на вулиці, в інтернеті, по телефону і навіть приходять додому.

📌 Для недопущення та попередження різноманітних видів афер, поліція радить ознайомити своїх друзів та рідних з найпоширенішими видами шахрайств.

🔷💁🏼 «Дзвінки від імені представників банків»

«Вашу карту заблоковано», «з вашого рахунку хочуть списати гроші», «нові правила під час воєнного стану», «збережіть свої гроші, перевівши на інший безпечний рахунок» — зловмисники, які представляються співробітниками банку, використовують різні способи, аби отримати доступ до ваших банківських карток. Як тільки невідомі просять надати номер картки, пін-код, кодове слово, тризначний номер на звороті картки й термін її дії або ж ввести пароль, який надійшов у CMC, або підтвердити телефоном дії, знайте, це — шахраї.

‼️Пам’ятайте: навіть в умовах війни справжні співробітники банку ніколи не запитують таку інформацію.

‼️Що робити?

✅Покладіть слухавку. Повідомте про подію поліцейських за номером 102.

💁🏼📌 Фішинг. Злочинна схема, за якою користувачу надходить посилання, замасковане під повідомлення від державних структур і органів чи світових організацій. Після переходу відвідувач надає шахраям доступ до своїх облікових записів, банківських рахунків чи персональних даних. Як результат, із рахунків громадян зникають всі доступні кошти.

‼️ Що робити?

✅ Якщо вам обіцяють будь-які виплати, перш за все, потрібно самостійно знайти офіційні контакти відомств, зателефонувати та перевірити ще раз інформацію.

❌ Не слід надавати логін, пароль та інші конфіденційні дані стороннім особам. Не варто відповідати на листи з проханням вислати особисту або фінансову інформацію.

🔷💁🏼💻 Інтернет-шахрайство - обман при купівлі або продажу товарів через інтернет. Шахрай виставляє на сайт товар, ніби для продажу, і пропонує здійснити передоплату або перерахувати хоча б задаток. Після того, як жертва перерахувала гроші, зловмисник зникає.

🔷💁🏼 «Ваш родич у біді»:

якщо вам телефонують, часто вночі, та повідомляють, що родич потрапив у біду, і просять передати гроші — це шахрайство. Зловмисники можуть видавати себе за сина/дочку, онука/онучку, які начебто потрапили у скрутне становище.

Шахраї можуть представлятися лікарями або поліцейськими й пропонувати свою допомогу у вирішенні «проблеми» за винагороду, яка може становити від тисячі до десятків тисяч гривень, а інколи навіть кілька тисяч доларів США.

Пам’ятайте: так діють тільки шахраї!

‼️Що робити?

✅Покладіть слухавку. Перевірте де ваш родич. Повідомте про подію поліцейських за номером 102.

🔷Продаж дешевих товарів «з рук в руки»:

якщо незнайомі люди прийшли до вас і пропонують купити дешеві товари — будьте насторожі. Це можуть бути шахраї. У такий спосіб вони намагаються дізнатися, де ви зберігаєте свої заощадження, а потім непомітно для вас викрасти гроші.

‼️Що робити?

✅Не пускайте незнайомців додому. Залучіть до розмови сусідів або зателефонуйте родичам: це може відлякати зловмисників. Якщо до вас приходили шахраї, повідомте про це поліцейських за номером 102.

Шановні громадяни❗️Поліція вкотре нагадує: не довіряйте незнайомцям, не розголошуйте конфіденційну інформацію, не переходьте за сумнівними посиланнями, не сплачуйте товар до його отримання.

❗️Якщо ж ви стали жертвою шахрайських дій, відразу телефонуйте на спецлінію 102 або звертайтеся до найближчого підрозділу поліції.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux