Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Що таке фішинг та як захистити від нього свої особисті дані - поліція Миколаївщини нагадує про шахрайську схему
Опубліковано 27 травня 2024 року о 15:06

Технології швидко покращили наше життя, особливо коли справа стосується управління грошима, втім і шахраї також стали більш винахідливими у своїх методах та спробах отримати гроші злочинним шляхом.

Чи отримували ви коли-небудь електронне повідомлення нібито з банку чи іншого популярного онлайн-сервісу, який вимагав «підтвердити» дані облікового запису, номер кредитної картки чи іншу конфіденційну інформацію? Якщо так, то ви вже знаєте, як виглядає фішинг-атака. Ціль фішингу — отримання цінних даних, які можуть бути продані або використані для зловмисних цілей, таких як: вимагання, викрадення грошей або особистих даних.

Найчастіше зловмисники, які займаються фішингом, видають себе за банки чи інші фінансові установи, щоб змусити заповнити фальшиву форму та отримати дані облікових записів.

Для виманювання даних користувачів кіберзлочинці часто використовують неправильно написані або несправжні імена. Сьогодні зловмисники використовують більш складні методи, завдяки чому фальшиві сторінки дуже схожі на свої легітимні аналоги. Користувачам варто завжди звертати увагу на адресу необхідного сайту, а також не переходити за підозрілими гіперпосиланнями і не вводити конфіденційні дані.

Як протидіяти фішингу?

* Для онлайн-шопінгу використовуйте лише перевірені сайти.

* Ігноруйте підозрілі посилання у месенджерах, соціальних мережах, SMS, не переходьте на сторінки сторонніх ресурсів, навіть якщо посилання надіслано від імені вашого друга – там може бути вірус або перехід на фішинговий сайт.

* При купівлі чи продажу товару обговорюйте деталі угоди лише в чаті цієї платформи і не переходьте у сторонні месенджери.

* Не переходьте на рекламні гіперпосилання у додатках чи іграх.

* Не вказуйте свої конфіденційні дані на сторінках підозрілих ресурсів.

* Завжди уважно перевіряйте URL-адреси – будь-який зайвий символ чи невірне написання можуть вказувати на фішинговий сайт (він може повністю копіювати дизайн оригінального сайту, чим вводить в оману споживача).

* Не вводьте на сторонніх сайтах дані своєї картки. Навіть якщо ви маєте отримати гроші від держави, така заявка оформлюється через застосунок «Дія», усе підтягується автоматично.

Попередьте своїх рідних поважного віку, щоб вони не переходили на жодні посилання, не довіряли незнайомцям по телефону і перевіряли достовірність інформації, яку їм повідомляють, а також не надавали своїх персональних даних.

Якщо ж ви постраждали від шахрайських дій — якомога швидше телефонуйте за номером 102 або звертайтеся до чергової частини територіального підрозділу поліції. Пам’ятайте: своєчасне звернення підвищує ймовірність викриття та затримання шахрая!

Відділ комунікації поліції Миколаївської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux