Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Правоохоронці викрили злочинну групу, яка привласнювала державні кошти за рахунок махінацій на ЮУ АЕС
Опубліковано 26 червня 2018 року о 13:43

Слідчими Слідчого управління ГУНП в Миколаївській області спільно із співробітниками Служби безпеки України під процесуальним керівництвом обласної прокуратури, з лютого поточного року документувалися факти незаконної діяльності на території Миколаївської області групи осіб, які займалися привласненням бюджетних коштів під час виконання робіт на замовлення Відокремленого підрозділу «Южно-Українська атомна електрична станція» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». 

Правоохоронцями було розпочато кримінальне провадження за ознаками ч. 3 ст. 191 КК України «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем», що передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на строк від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Так, правоохоронцями було встановлено, що до вчинення злочину причетний директор одного із фіктивних підприємств, який за попередньою змовою з головним інженером та головним бухгалтером «Южно-Української атомної електричної станції», забезпечували функціонування цього підприємства, яке на їхнє замовлення систематично виконувало роботи за державні кошти.

Зазначене приватне підприємство у цьому році стало переможцем публічних закупівель, які проводились ВП «ЮУ АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом». Згідно з технічною документацією зазначене підприємство повинно було виконувати роботи, пов’язанні з заміною щита постійного струму та його реконструкції. Для цього необхідно було придбати та поставити кабельну продукцію на загальну суму 2 млн 581 тис. грн.

Проте, директор підприємства придбав кабельну продукцію, необхідну для виконання робіт, яка не відповідає технічній документації, та ще й за заниженою вартістю та за готівковий розрахунок. Однак, як було встановлено, придбаний кабель за своїми властивостями не призначений для використання на АЕС і він не може використовуватись на системах безпеки АЕС.

В подальшому злочинним угрупуванням було надано до комісії з вхідного контролю ВП «ЮУ АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» завідомо недостовірні документи з придбання кабелю промаркованого як кабель тієї марки, що відповідав технічним характеристикам. У зв’язку з цим комісією з вхідного контролю ВП «ЮУ АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» було допущено зазначену кабельну продукцію для виконання робіт з заміни щита постійного струму та його реконструкції.  

Злочинне підприємство виконало роботи на загальну суму 1 млн 195 тис 411 грн.

У подальшому, після підписання директором підприємства та відповідальними службовими особами ВП «ЮУ АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» довідки про вартість виконання робіт, складеної на підставі актів виконаних будівельних робіт, з метою подальшого заволодіння коштами ВП «ЮУ АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом», службові особи підприємства внесли завідомо недостовірні відомості до бухгалтерських документів щодо витрат кабельної продукції, як нібито використаної при здійсненні робіт, а отримані від ВП «ЮУАЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» кошти мають намір перерахувати на банківські рахунки підприємств, що мають ознаки фіктивності, за рахунок погашення штучно сформованої заборгованості, яка виникла у зв’язку з нібито придбанням кабельної продукції, яку зловмисник придбав за готівкові кошти ще однієї фіктивної фірми.

Наразі слідчими ГУНП спільно із співробітниками Служби безпеки України проводиться 15 обшуків на території Миколаївщини, м. Києві та м. Херсоні за адресами підприємств з ознаками фіктивності.
Тривають слідчі дії.

За матеріалами СУ ГУНП Миколаївської області
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux