Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські Врадіївського району розповіли школярам як протидіяти фізичному і моральному насильству
Опубліковано 05 квітня 2018 року о 14:13

Співробітник ювенальної превенції Врадіївського відділу поліції ГУНП в Миколаївській області старший лейтенант поліції Євген Ковальчук поспілкувався із школярами Сирівської загальноосвітньої школи на тему «Булінг та протидія шкільному булінгу». 

Основною метою таких зустрічей є попередження і припинення насильства та жорстокого поводження з дітьми та підлітками в сім’ях, навчальних закладах та громадських місцях, а також підвищення правової культури неповнолітніх. 

Булінг – це не просто бешкетування та дитячі пустощі, це особлива форма взаємин, яка ґрунтується на дискримінації за певною ознакою, насильстві та агресії, за що винуватець може понести суворе покарання – зауважив Євген Ковальчук. Та надав поради дітям, як вести себе у разі знущання над ними: 

-    уникайте бешкетника й завжди перебувайте у товаристві друзів. Постійно перебувайте у товаристві приятеля, щоб не залишатись наодинці з недругом. Перебувайте в оточенні приятелів у транспорті (у шкільному автобусі), у коридорах або на перерві – скрізь, де можна зустріти бешкетника. Запропонуйте те ж саме своєму другу.

-    стримуйте гнів. Розхвилюватись у зв'язку зі знущанням природно, але саме цього й домагаються бешкетники. Це змушує їх відчувати себе сильнішими. Намагайтеся не реагувати плачем, не червонійте і не переймайтися. Це вимагає великої кількості тренувань, але це корисна навичка дати відсіч бешкетнику. Іноді корисно практикувати стратегію приведення себе в повну рівновагу, наприклад, рахувати до десяти, записувати свої гнівні слова на аркуші паперу, робити глибокий вдих або просто йти. 

-    дійте хоробро, йдіть та ігноруйте бешкетника. Твердо й чітко скажіть йому, щоб він припинив, а потім розверніться й підіть. Намагайтесь ігнорувати образливі зауваження, наприклад, демонструйте байдужість чи вдавайте, що ви захоплені бесідою по мобільному телефону. Ігноруючи задираку, ви показуєте, що він вам байдужий. Зрештою, він, імовірно, утомиться діставати вас.

-    обов’язково розкажіть дорослим про знущання. Учителі, директор школи, батьки можуть допомогти припинити знущання.

-    розповідайте про це. Поговоріть з кимось, кому ви довіряєте, наприклад, із завучем, учителем, братом, сестрою або другом. Вони можуть запропонувати деякі корисні поради, і навіть якщо вони не можуть виправити ситуацію, це допоможе вам відчути себе менш самотнім.

-    усуньте провокаційні фактори. Якщо розбишака вимагає від вас грошей на обід, приносьте обід із собою. Якщо він намагається відібрати ваш музичний плеєр, не беріть його до школи.

Порада тим, хто вчиняє булінг:
Не забувайте, за кожну вашу дію несете відповідальність саме ви. Якщо вам менше 16 років, до відповідальності притягуються батьки (опікуни). Ваші вчинки з юридичної точки зору кваліфікуються як крадіжки, пошкодження майна, хуліганство та ін.

Порада тим, хто спостерігає булінг у колективі:
Не будьте глядачем! Прийдіть на допомогу, не дайте можливості вчинити булінг у вашому колективі! На місці потерпілого може опинитися кожен.


Крім цього поліцейський нагадав підліткам про адміністративну і кримінальну відповідальність за скоєння насильства, права та обов’язки дітей і підлітків, а також куди вони можуть звертатись за допомогою у разі вчинення відносно них, або членів їхньої сім’ї протиправних дій.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux