Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Оперативность твоя нам знакома, дежуришь и вызова ждешь, в любой обстановке опасной, суровой на помощь всегда ты придёшь …»
Опубліковано 13 квітня 2018 року о 18:37

15 квітня 1919 року Декретом Раднаркому України «Про організацію судово-карного розшуку» було утворено відділення судово-кримінального розшуку і закріплена його правова база, саме з цієї дати правоохоронці усіх часів і розпочали відзначати День карного розшуку.

Сьогодні карний розшук один із найважливіших підрозділів поліції, а його співробітники – самовідданні фахівці, які будь-якої миті готові захищати громадян та боротися зі злочинністю.

Напередодні 99-ї річниці Дня карного розшуку України наша розповідь буде про нинішнього голову ради ветеранів карного розшуку Головного Управління Національної поліції в Миколаївській області Валерія Миколайовича Гузенка, який протягом тривалого часу працював співробітником карного розшуку та закінчив свою службу на посаді старшого оперуповноваженого Управління розшуку Управління внутрішніх справ Миколаївської області у 1988 році.

За час своєї професійної діяльності у лавах органів внутрішніх справ Валерій Миколайович отримав безцінний досвід та безліч цікавих історій розкриття злочинів, що зараз допомагає йому писати книги. Останній детектив майора міліції у відставці вийшов восени 2017 року під назвою «Мисливець на шакалів».

Однак найпам’ятніший випадок зі свого міліцейського життя Валерій Миколайович поки що не увіковічив у творах, а лише з посмішкою та теплом згадує у приватній розмові.

1987 року старший оперуповноважений Валерій Гузенко отримав завдання розкрити злочини банди, які у Миколаєві протягом двох років тероризували власників автомобілів. Злочинці підчікували своїх жертв, скоювали напади, часом поєднуючи їх із вбивством, відбирали транспортні засоби, які розукомплектовували та збували запчастини, непотрібні кузови топили у річці.

Кропітка робота, недоспані ночі і велике бажання захистити миколаївців та припинити протиправні дії невідомих допомогли Валерію Миколайовичу вийти на слід злочинців, а згодом їх затримати.

За рішенням суду обидва бандити отримали тривалий термін ув’язнення. Але не це було головною нагородою для Валерія Гузенка, а те, що на наступний ранок після затримання злочинців жіночий колектив Управління розшуку вітав його з квітами та віршами на його честь, рядки якого він пам’ятає й досі:

«Оперативность твоя нам знакома,
дежуришь и вызова ждешь,
в любой обстановке опасной, суровой
на помощь всегда ты придёшь!»

Зараз Валерій Миколайович працює над своєю новою книгою – черговим детективом, який готує до друку та планує показати світові до 100-річчя створення карного розшуку.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux