Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Організатору незаконних розкопок кургану на Миколаївщині та його спільникам правоохоронці оголосили підозру
Опубліковано 30 квітня 2021 року о 14:18

У ході досудового розслідування встановлено, що на початку червня 2020 року 49-річний житель Києва, володіючи знаннями в області культури та мистецтва, з метою збагачення організував проведення незаконних розкопок кургану, розташованого на території сільськогосподарських угідь Скобелевської сільської ради Казанківського району Миколаївської області, що є державною власністю та відносяться до категорії особливо цінних земель культурної спадщини.

29 квітня слідчі Слідчого управління під процесуальним керівництвом обласної прокуратури у супроводі бійців КОРД вручили киянину, який за попередньою змовою з групою осіб самовільно зайняв вказану земельну ділянку та проводив там розкопки, а також двом його спільникам підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 197-1 та ч. 2 ст. 28 ч. 4 ст. 298 ККУ «Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини». Санкції інкримінованих статей передбачають до п'яти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зловмисник залучив до незаконної діяльності ще трьох осіб, яким були відведені певні функції. Фігуранти, під керуванням організатора, уклали фіктивні договори з приватними фірмами щодо охорони обраного ними об’єкта та про надання послуг спеціальної техніки, за допомогою якої здійснювались незаконні розкопки. Для пошуку рухомих предметів, що походять із об’єктів археологічної спадщини, зловмисники викопали котлован, частково пошкодивши курган, чим завдали шкоду державним інтересам. Триває ряд експертизи, у т.ч. щодо встановлення суми збитків.

-    Під час розслідування слідчі провели більше трьох десятків обшуків по всій Україні, у ході яких відшукали документи та предмети, які мають значення речових доказів, - зазначив начальник ГУНП в Миколаївській області полковник поліції Сергій Шайхет. – Зараз трьом особам, що є організаторами, повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, двоє з них оголошені в розшук. Ще понад 10 осіб, які були виконавцями, чекають на юридичну оцінку своїх дій, яку нададуть слідчі та процесуальні керівники.

Нагадаємо, що розслідування факту незаконних розкопок кургану на Казанківщині перебуває на постійному контролі керівництва миколаївської поліції. У рамках розслідування була сформована спеціальна група із числа слідчих Слідчого управління та оперативників Управління карного розшуку, які вже провели ряд обшуків у Кривому Розі, Одесі та Києві.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux