Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Ліквідатор Олександр Гончаренко: Спомини про це відрядження не просто історія, це болюча згадка про мізерність людського життя перед силою руйнівного атому
Опубліковано 14 грудня 2021 року о 11:44

14 грудня – день, коли українці вшановують героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У 1986 році мужні і самовідданні люди прийняли виклик, і захищали не лише Україну, а й усе людство від згубного впливу атому.

Справу перших ліквідаторів упродовж декількох років продовжували тисячі фахівців різних професій. До ліквідації наслідків аварії були залучені інженери, енергетики, будівельники, шахтарі, військові, лікарі, правоохоронці. Усі працювали вахтовим методом – на зміну одним, які отримували максимально допустиму дозу радіації і поверталися, приїздили інші.

Так, у січні 1989 року до міста енергетиків Прип’яті у складі загону співробітників від управління міліції державної охорони з Миколаївщини прибув і молодший лейтенант міліції черговий пульту централізованої позавідомчої охорони при Центральному райвідділі міліції Олександр Миколайович Гончаренко.

У батальйоні охорони 30-ти кілометрової зони разом із колегами з різних куточків країни впродовж трьох місяців Олександр Миколайович щоденно та позмінно ніс службу поблизу зруйнованого четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. 

Міліціонер здійснював контроль за територією зони відчуження, зокрема, і за залишеними будинками та спорудами евакуйованих мешканців Чорнобиля.

Кожного дня перебування у зоні ліквідації наслідків аварії правоохоронці виявляли та припиняли факти мародерства і крадіжок із покинутих помешкань, відпрацьовували різні об’єкти власності та перевіряли вантажі, що ввозились і вивозились із зони відчуження.

Не дивлячись на те, що до Чорнобильської зони наш загін прибув майже через три роки після катастрофи, присутність міліції була повністю виправданою: щоденно ми слідкували за правопорядком та запобігали крадіжкам, нерідко й затримували мародерів, які обкрадали житло евакуйованих громадян. Спомини про це відрядження не залишились просто історією у пам’яті, це болюча згадка про мізерність людського життя перед силою руйнівного атому, - розповідає ліквідатор.

Повернувшись після відрядження до рідного міста, Гончаренко Олександр Миколайович продовжив службу в державній охороні, а у 2002 році вийшов на пенсію у званні підполковника міліції з посади заступника начальника відділу державної охорони Центрального РВ ММУ УМВС України в Миколаївській області. У 2006 році Олександру Миколайовичу було присвоєно спеціальне звання «полковник міліції».

І нині Гончаренко Олександр Миколайович проводить активну роботу в обласній ветеранській організації, обіймаючи посаду заступника голови, у тому числі опікуючись проблемами ліквідаторів.

Загальна кількість ветеранів та пенсіонерів ОВС – ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на території Миколаївщини складає 286 осіб.

Миколаївські поліцейські вдячні ліквідаторам за мужність, рішучість та героїзм.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux