Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Миколаївські слідчі завершили розслідування та скерували до суду справу відносно подружжя, яке викрили кіберполіцейські на шахрайствах з продажем неіснуючих товарів через інтернет
Опубліковано 13 листопада 2020 року о 09:00

У ході слідства правоохоронці встановили, що від шахрайських дій сімейної пари постраждали 29 мешканців із різних регіонів України. Загальна сума завданих зловмисниками збитків становить понад 180 тисяч гривень.

У травні співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, спільно зі слідчими Корабельного відділу поліції ГУНП в Миколаївській області, під процесуальним керівництвом Миколаївської місцевої прокуратури № 2 та за підтримки спецпризначенців припинили злочинну діяльність подружжя, яке збагачувалось за рахунок довірливих громадянах.

Під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що протягом року аферисти 22-х та 31-го років розміщували оголошення на торгівельних інтернет-майданчиках про продаж неіснуючих товарів — садових меблів та спортивного інвентарю. Натомість потенційні покупці надсилали передплату, таким чином збагачуючи зловмисників.

Для конспірування своєї злочинної діяльності, шахраї використовувало сервіси анонімізації (VPN), а також більше 20 фейкових акаунтів на легальних торгівельних інтернет майданчиках, постійно змінювали засоби зв’язку, та для заволодіння коштами використовували банківські картки, оформлені на підставних осіб.

Завдяки злагодженим діям співробітників відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області та слідчих підрозділів, поліцейські попередили і припинили злочинні дії подружжя ще відносно 72 потенційних потерпілих, яким могло бути нанесено збитків на загальну суму близько 350 тисяч гривень.

Впродовж досудового розслідування було проведено ряд слідчих та розшукових дій, а також комплекс судових експертиз, у результаті яких було доведено беззаперечну вину подружжя. У листопаді слідчі оголосили їм про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України «Шахрайство», за яке сімейній парі загрожує покарання до восьми років позбавлення волі.

Завершивши розслідування у вказаному кримінальному проваджені, слідчі Корабельного відділу поліції за процесуальної підтримки прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно обох фігурантів справи для прийняття відносно них законного рішення.

Кіберполіція нагадує, щоб не потерпіти від онлайн шахрайств, слідуйте простим правилам: 

-    при здійсненні купівлі товару в мережі інтернет користуйтесь тільки перевіреними ресурсами, при цьому звертайте увагу на репутацію продавця, дату його реєстрації на сайті, здійсніть пошук відгуків по його номеру телефону, банківській карті тощо (наприклад, дані продавця можна перевірити на сервісі «STOP FRAUD» ресурсу cyberpolice.gov.ua);

- не направляйте гроші у якості передплати за товар, користуйтесь поштовим сервісом «Накладений платіж», оплачуйте посилку тільки після її перевірки, за можливості – перевірки функціональності покупки;

-    звертайте увагу на суму, яку запросив продавець, якщо вона менше, ніж за аналогічні товари на інших торговельних майданчиках – відносьтесь до таких пропозицій із підвищеною обережністю;

-    у листуванні з продавцем просіть надіслати додаткові фотографії товару, за можливості, надайте текст, який продавець повинен написати на листі паперу та сфотографувати на фоні самого товару, що є перевіркою його наявності.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux