Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Миколаївські кіберполіцейські припинили діяльність онлайн-обмінника із щомісячним грошовим обігом у понад півтора мільйона гривень
Опубліковано 21 квітня 2021 року о 17:49

Кіберполіція викрила миколаївця на незаконних операціях із електронними грошима, вчинених за допомогою заборонених в Україні платіжних систем, внесених у санкційні списки РНБО України.

За попередніми підрахунками, щомісячний грошовий обіг такого онлайн-обмінника складав понад півтора мільйона гривень.

Співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області спільно зі слідчими слідчого Управління ГУНП в Миколаївській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури викрили 31-річного жителя Миколаївської області у неправомірному використанні електронних грошей.

Кіберполіцейсткі встановили, що зловмисник у 2019 році створив та адміністрував сайт із надання послуг онлайн обміну електронних грошей та криптовалюти, здійснюючи фінансові операції з електронними грошима російських платіжних систем «QiwiWallet», «WebMoney», «Яндекс.Деньги», які є забороненими на території України.

Особи, бажаючі здійснити такі фінансові операції, оформлювали заявку на сайті фігуранта та отримували послугу. Після цього клієнт перераховував кошти на банківський рахунок зловмисника в національній валюті, отримуючи еквівалент на електронні чи крипто-гаманці заборонених платіжних систем.

Від кожної операції, що проходили через його сайт, чоловік одержував чималу комісію, яка могла сягати до 30 відсотків від суми переведених коштів.

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки за адресами мешкання зловмисника. В результаті слідчих дій вилучили мобільні телефони, платіжні картки різних банків, комп’ютерну техніку, де, під час попереднього огляду, була виявлена інформація, яка підтверджує його злочинну діяльність, а також інші речові докази. 

Також під час перевірок кіберполіцейські встановили ряд банківських рахунків та рахунків електронних платіжних систем, через які проводились незаконні операції.

За вказаним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 200 Кримінального кодексу України «Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення», що карається штрафом до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Триває слідство.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux