Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Кіберполіція викрила чоловіка у незаконному втручанні в роботу мобільного терміналу
Опубліковано 31 березня 2018 року о 10:00

28-річний мешканець Миколаївської області за допомогою вірусу втрутився в роботу програмного комплексу з поповнення рахунків мобільних телефонів. Таким чином йому вдалося ошукати місцевого підприємця на 200 тисяч гривень. Про нестачу коштів підприємець навіть не знав, поки на це йому не вказали поліцейські.
До викриття зловмисника були задіяні працівники відділу протидії кіберзлочинності в Миколаївській області та слідчі Южноукраїнського відділу поліції, за процесуального керівництва місцевої прокуратури.
Працівники кіберполіції з’ясували, що у програмному забезпеченні заявника несанкціоновано була встановлена та налаштована програма для отримання прихованого віддаленого доступу до комп’ютера потерпілого. 
Тобто на комп’ютер підприємця був незаконно встановлений спеціально зконфігурований білд програми, що мав специфічні налаштування із зазначенням електронної пошти правопорушника («Яндекс.ру»), на яку надходив логін та пароль для з’єднання. Для конспірації своєї злочинної діяльності чоловік шахрайським шляхом встановив пароль до wi-fi точки доступу іншої особи таза допомогою чужого доступу здійснював вихід до мережі Інтернет та авторизацію у особистому кабінеті потерпілого.


Таким чином протягом місяця правопорушник здійснив поповнення 34 рахунків мобільних телефонів, кошти з яких в подальшому були виведені на картковий рахунок за допомогою платіжної системи «EasyPay» та «Global Money».
За місцем проживання зловмисника поліцейські провели санкціонований обшук. За його результатами вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, флеш-накопичувачі та банківські картки. Крім того, вилучено чорнові записи та інші речові докази протиправної діяльності чоловіка. 
Наразі вирішується питання щодо повідомлення йому про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 185 (Крадіжка), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України. Санкції зазначених статей передбачають до шести років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Спеціалісти з кіберполіції звертають увагу підприємців, що для забезпечення належного захисту інформації на ваших ПК, варто перевіряти на своєму маршрутизаторі, які пристрої підключені, і чи застосовується надійне шифрування (WPA2). Також, варто використовувати антивірус з останніми оновленнями антивірусної бази, обмежити використання інших носіїв інформації (USB, CD, DVD) та щотижнево робити резервні копії всіх комп'ютерів, що містять важливу інформацію.
 

Відділ комунікації поліції Миколаївської області
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux