Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Блокуємо фейки разом: кіберполіцейські Миколаївщини закликають громадян долучитися до проєкту «BRAMA»
Опубліковано 17 вересня 2024 року о 11:04

Кожен громадянин може допомогти кіберполіції України зробити інформаційний простір більш безпечним, особливо під час повномасштабної війни з рф. Для цього функціонує проєкт «BRAMA», де всі бажаючі можуть протидіяти російським ІПСО та іншим шахрайським схемам.

В Telegram-платформі "BRAMA", де нині понад 143 тисячі підписників, щоденно публікуються лінки, які спільними зусиллями можливо заблокувати. Крім того, користувачі надсилають скарги на підозрілі сторінки або джерела, що розповсюджують неправдиву чи небезпечну інформацію. Також функціонує Viber-спільнота та сторінки в соціальних мережах Facebook і Instagram, у які потрібно надіслати скаргу, щоб заблокувати те чи інше джерело. Чим більше скарг, тим більша ймовірність того, що відповідний ресурс буде заблокований.

- Закликаємо миколаївців, якщо натрапляєте на неправдиву інформацію або ту, яка може зашкодити безпеці нашій державі, надсилайте на цю сторінку, щоб ми могли відреагувати і заблокувати дане джерело, — пояснює Ганна Забєліна начальник відділу протидії кіберзлочинам у Миколаївській області Департаменту кіберполіції Нацполіції України.

З початку функціонування проєкту користувачі вже надіслали понад 140 тисяч лінків на джерела, які на їх думку необхідно заблокувати. Як результат – на сьогодні вже заблоковано понад 35 тисяч джерел поширення неприйнятного контенту.

Окрім цього, «BRAMA» виконує ще і освітню функцію, де кожен бажаючий має доступ до тренінгів з кібер- та медіаграмотності. Також ознайомитися з інформацією про шахрайські схеми, які можуть загрожувати громадянам в інтернеті.

Зазначимо, що проєкт "BRAMA" — це ініціатива, започаткована кіберполіцією України разом із волонтерами з метою протидії російським інформаційно-психологічним операціям, дезінформації та незаконному контенту в інтернеті. Посилання на джерела, які необхідно заблокувати приймаються в бот "BRAMA" @stopdrugsbot. Модератори перевіряють та публікують такі лінки на блокування в телеграм каналі. Крім того доєднавшись до боту, учасники можуть здійснювати надсилання скарг на ресурси, які необхідно заблокувати не очікуючи повідомлення в телеграм каналі.


Відділ комунікації поліції Миколаївської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux