Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
16 кримінальних проваджень та 865 протоколів за фактами домашнього насильства: результати роботи миколаївської поліції з початку року
Опубліковано 13 квітня 2020 року о 15:29

Протягом трьох місяців до підрозділів поліції Миколаївської області надійшло 3 тис. 700 заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства. За результатами їх розгляду співробітники поліції склали 865 протоколів за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування».

Крім того, за фактами систематичного вчинення насильства відносно членів родини слідчі підрозділи відкрили 16 кримінальних проваджень за статтею 126-1 Кримінального кодексу України «Домашнє насильство».
Впродовж року у ході розгляду судами Миколаївської області кримінальних проваджень, відкритих за вказаною статтею Кримінального кодексу, винесено вирок трьом кривдникам, яким призначено покарання у вигляді одного року обмеження волі, а також 3 та 5 місяців арешту. Максимальне покарання, яке може понести особа у разі систематичного вчинення домашнього насильства, становить 2 роки позбавлення волі.

Також, за фактами невиконання обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників (стаття 390-1 Кримінального кодексу України) відкрито 8 кримінальних проваджень.

З метою недопущення повторного вчинення домашнього насильства на профілактичний облік поліцейські поставили 559 кривдників. У переважній більшості це особи чоловічої статі (майже 93,4 %). Усього на такому обліку перебуває 1751 особа (93,2 % - чоловіки).

Відносно 95 осіб, які допустили вчинення домашнього насильства, застосовано термінові заборонні приписи. Такими приписом, який є спеціальним заходом попередження домашнього насильства, кривдника може бути зобов’язано залишити місце проживання постраждалої особи, заборонено йому входити та перебувати у вказаному місці, а також будь-яким способом контактувати з постраждалою особою.

Слід зазначити, що за період карантину у Миколаївській області кількість звернень із приводу домашнього насильства, які щоденно надходять до поліції, не збільшилась та залишається на середньодобовому рівні у порівнянні з періодом, що передував установленню карантинних обмежень (41 звернення щоденно). При цьому, введення карантинних заходів не вплинуло на ефективність роботи підрозділів поліції, які продовжують цілодобове реагування на повідомлення про вчинення домашнього насильства, а застосування спеціальних заходів попередження такого насильства, у тому числі винесення термінового заборонного припису, здійснюється в умовах карантину без обмежень.

Управління превентивної діяльності
ГУНП в Миколаївській області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux