Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Зник захисник під час бойових дій? Не впадайте у відчай – поради поліції та алгоритм дій для розшуку зниклих
Опубліковано 10 вересня 2022 року о 11:01

З початку широкомасштабної війни багато громадян втратили зв'язок з рідними - військовослужбовцями збройних сил України, територіальної оборони, правоохоронцями та членами інших воєнізованих формувань, які здійснюють відсіч військовій агресії з боку рф.

Якщо ваша близька людина не виходить на зв'язок, це не означає, що з нею щось трапилось. Іноді у місці перебування зниклого може бути відсутнє мобільне покриття, розряджений телефон тощо. Головне  - не починати одразу ж панікувати.

У разі встановлення фактів чи отримання відомостей про безвісне зникнення захисника необхідно звернутись до найближчого підрозділу поліції із заявою, або за телефоном 102.

У заяві зазначається максимально відома інформація про обставини зникнення та відомості про зниклу людину:

 прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце реєстрації (проживання) зниклої особи (військовослужбовця), номери телефонів; 

підрозділ, де проходив службу військовослужбовець, та місце його дислокації, номер військової частини;

- час (період часу) та місце зникнення (потрапляння у полон, викрадення, позбавлення волі) військовослужбовця, інші відомі обставини зникнення та інформацію про можливе місцеперебування (утримання) зниклої особи; 

 - прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце реєстрації (проживання) заявника, його номери телефонів для  зворотного зв’язку.

Працюють телефони «гарячої лінії» Національної поліції України:

0 800 21 21 51 – за цим номером ви можете отримати інформацію щодо процедури розшуку рідних чи знайомих.

0 894 201 867 - телефонна «гаряча лінія» Національної поліції України для родичів загиблих внаслідок військових дій рф

Також з 1 червня почала працювати «гаряча лінія» МВС для звернень родичів та близьких полонених, які загинули та зникли безвісти –  +38089 420 18 66.

За кожним фактом зникнення, викрадення або потрапляння у полон військових, слідчі розпочинають кримінальне провадження. У разі потреби біологічні батьки або діти зниклого додатково здають зразок для ДНК (відібрання зразків та проведення молекулярно-генетичної експертизи здійснюється лише за постановою слідчого). Для цього в обласному управлінні поліції створена робоча група з питань звернення громадян у разі безвісти зниклих близьких і рідних під час війни, та реєстрація невстановлених загиблих осіб і подальша їх ідентифікація.

Для з’ясування додаткових питань, що стосуються реєстрації вказаних фактів, організації розшукових заходів та ідентифікації невпізнаних осіб, контакти відповідальних осіб:

- від слідчого управління ГУНП в Миколаївській області – слідчий Вікторія Мельчуцька - 063-533-17-81;

- від науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України в Миколаївській області (відділ біологічних досліджень та обліку) – Юлія Грицієнко -  068-650-52-11;

- від «кол-центру» ГУНП в Херсонській області –  068-080-57-95.

Важливо - не публікуйте у соціальних мережах світлин захисника у військовій формі з локацією останнього місця його перебування та вказуванням номера військової частини. Розголос вказаної інформації може нашкодити здоров’ю чи життю захисника, чи створити перешкоди його пересуванню.

Відділ комунікації поліції Миколаївської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux