Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Офіційно. Слідче управління з приводу розслідування резонансних кримінальних справ
Опубліковано 26 березня 2019 року о 18:17

Останнім часом у соціальних мережах та ЗМІ шириться інформація з настановами до поліції щодо нібито неналежного, на думку дописувачів, розслідування обставин побиття 19-річного миколаївця біля розважального закладу на перетині проспекту Центрального та вулиці Садової, яке сталось 17 березня.

Висловлюється необґрунтована думка, що співробітники поліції незаконно не затримали та не взяли під варту осіб, які, ймовірно, причетні до спричинення тілесних ушкоджень потерпілому.

Попри зрозуміле бажання громадян, аби суспільний осуд надавав судовій гілці влади повноваження миттєво виносити вирок, правоохоронна система працює дещо інакше. Поліція може керуватися лише чинним законодавством і діяти в рамках правового поля. Тому, аби у громадян не вдавалось хибне враження про хід розслідування, роз’яснимо процесуальні вимоги.

Згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України, уповноважена службова особа має право без ухвали слідчого судді, суду затримати особу, підозрювану у вчинені злочину, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі, лише у випадках:

  1. якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення;
  2. якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, у тому числі потерпілий, або сукупність очевидних ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин.

У вказаному випадку, особи, які можуть бути причетними до вчинення вказаного кримінального правопорушення були встановлені та доставлені до Центрального відділу поліції після проведення ряду відповідних слідчих (розшукових) дій 19 березня, тобто через 2 доби після скоєння злочину, що унеможливлює їхнє затримання у порядку ст. 208 КПК України.

Крім того, на теперішній час триває проведення судово-медичної експертизи з метою встановлення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень постраждалого. Відповідно до вимог наказу МОЗ України № 6 від 17.01.1995 (інструкція про проведення судово-медичної експерти) п. 3.8. проведення експертизи повинно бути закінчене протягом одного місяця з дня отримання від слідчого всіх необхідних матеріалів.

Після проведення необхідних експертиз та аналізу усіх обставин спричинення тілесних ушкоджень потерпілому, діям кожного з учасників події буде надана належна правова оцінка та прийняте законне обґрунтоване рішення: винним особам буде повідомлено про підозру у скоєнні злочину та обрано міру запобіжного заходу, як того вимагає закон.

Наразі за вказаним фактом слідчі проводять розслідування кримінального провадження, розпочатого за ознаками ч. 1 ст. 121 КК України «Умисне тяжке тілесне ушкодження».

Також у соціальних мережах обговорюється стан розслідування кримінального провадження, зареєстрованого за фактом хуліганських дій відносно колишніх співробітників органів внутрішніх справ, які відбувались біля гастроному, розташованого на перетині вулиць Адмірала Макарова та Артилерійської у Миколаєві 22 березня близько 22.30.

Тоді повідомлення до поліції надійшло про те, що невстановлені особи грубо порушують громадський порядок. Поліцейські доставили правопорушників до Центрального відділу поліції, а особи, які отримали тілесні ушкодження, були доставлені до медичних закладів для обстеження та встановлення діагнозу.

На момент доставки до відділу поліції ступень тяжкості отриманих постраждалими тілесних ушкоджень не була встановлена, у зв’язку з чим надати належну правову оцінку діям кожного з учасників події не виявилось можливим. Кримінальне провадження було розпочато за фактом та кваліфіковано попередньо, як хуліганство, вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 296 ККУ). На сьогодні у встановленому законом порядку із вказаними особами проводяться усі необхідні слідчі дії, призначені відповідні експертизи, встановлюються свідки та очевидці, після чого буде вирішено питання щодо остаточної правової кваліфікації вказаного кримінального правопорушення та винні особи будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

Запевняємо, що розслідування вказаних кримінальних правопорушень перебуває на особистому контролі керівництва Головного управління Національної поліції в Миколаївській області та розслідується та буде розслідуватися належним чином, і тільки згідно з нормами діючого законодавства.

Поліція звертається до громадян із проханням не ширити чуток та неправдивих повідомлень, а ЗМІ – перевіряти інформацію до публікації, адже від кожного з нас залежить, з викривленої чи правдивої інформації буде формуватися громадська думка та ставлення громадян один до одного.

 

 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux